+48 577 178 302

Napisz do nas

Poradnik jak dbać o drewniane kuchenne stoły

Ponadczasowy urok drewnianego stołu

Stół to ważny mebel w każdym domu. Wiele osób decyduje się na drewniany, bo to synonim trwałości i ponadczasowego designu. Faktycznie drewniane stoły jadalniane to rozwiązanie, które sprawdza się zawsze. Wnoszą naturalne ciepło do wnętrza. Pasują zarówno do klasycznej kuchni, jak i nowoczesnej. Są stabilne i wytrzymałe. Droższe, ale każdy kto się na nie decyduje ma nadzieję, że posłużą przez wiele lat. Polacy coraz częściej cenią meble dostępne poza sieciówkami. Rezygnują z mebli niskiej jakości na rzecz drewnianych wykonanych przez rzemieślników. Ich ogromną zaletą jest niepowtarzalność z uwagi na naturalny charakter drewna. Nie ma mowy o dwóch identycznych meblach, gdyż każdy kawałek drewna jest inny, różni je układ i rozmiar słojów oraz barwa. Ponadto stoły drewniane wyróżnia odporność na działanie czynników zewnętrznych, jednak takie meble umieszczone w kuchni są narażone na różne czynniki, bo często służą nie tylko do spożywania posiłków. Żeby zachować urok tego mebla, trzeba nieco delikatności w codziennym użytkowaniu i wiedzy o sposobach konserwacji.

[product id="28325,28302,27973"]

 

Czego nie używać?

Drewno to surowiec, który odwdzięcza się swym pięknem długie lata, ale wymaga właściwego postępowania. Zazwyczaj do czyszczenia mebli używamy wody, a trzeba pamiętać, że to największy wróg drewnianego stołu. Krople wody czy wilgoć pozostawione na długi czas na blacie stołu mogą wniknąć w strukturę drewna i zniszczyć powierzchnię blatu poprzez napuchnięcie wierzchniej warstwy, odbarwienie, a nawet pęknięcie. Z tego powodu, gdy rozleje nam się odrobina wody ze szklanki należy natychmiast zetrzeć blat do sucha za pomocą czystej i suchej ściereczki. Tak naprawdę nawet ślad po kawie może okazać się druzgocący w skutkach, zwłaszcza jeśli drewniany stół nie został wcześniej odpowiednio zakonserwowany. Drewniany blat źle znosi wysokie temperatury, dlatego jeśli ustawiasz na nim kubek z gorącą herbatą, lepiej umieść go na zabezpieczającej podstawce. Stół kuchenny wykonany z drewna nie powinien stać w pobliżu grzejników. W przeciwnym razie drewno może zacząć pękać. Do czyszczenia drewnianego stołu jadalnianego nie należy używać silnie działających środków, dlatego też gotowe detergenty lepiej zastąpić wilgotną ściereczką zamoczoną zimną wodą, żeby przeciwdziałać rozwojowi pleśni. Użycie ostrej gąbki również nie jest dobrym pomysłem.

 

Jak konserwować kuchenne stoły drewniane?

Konserwacja, czyli zabezpieczenie stołu kuchennego z drewna jest istotna dla zachowania pięknego wyglądu mebla. Stół kuchenny, mimo że użytkujemy go wewnętrz, narażony jest na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć. Blat nowych drewnianych stołów zazwyczaj jest odpowiednio zaimpregnowany. Najczęściej do tego celu stosuje się oleje lub lakiery. Te pierwsze są bardziej ekologiczne, nie tworzą widocznej powłoki, natomiast wpijają się w wierzchnią warstwę drewna. Te drugie tworzą wyczuwalną i widoczną warstwę, utwardzając drewno i zabezpieczając je przed wnikaniem i działaniem czynników zewnętrznych. Każda powłoka z czasem traci swoje właściwości. Dlatego trzeba ją cyklicznie odnawiać. Do takiej konserwacji najlepiej stosować środki wskazane przez producenta konkretnego mebla. Czynność woskowania, olejowania drewna przy systematycznym użytkowaniu stołu zaleca się powtarzać przynajmniej raz w roku. Taka ochrona i konserwacja stołu drewnianego sprawi, że mebel posłuży wiele lat. Właściwe postępowanie z drewnem jest istotne, aby stoły jadalniane zachowały swoją niezwykłą urodę. W razie konieczności można poddać je renowacji. W scandishop.pl mamy stoły zabezpieczone olejem, które lepiej odzwierciedlają piękno drewna niż te pokryte lakierem.

[product id="21402,28342,27974"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium